Gisteren heeft Microsoft de nieuwe functie voor Breakout rooms laten zien tijdens Microsoft Ignite! We hebben dus gezien wat er allemaal aan zit te komen en langzaamaan worden onderdelen ook beschikbaar gesteld. Het beschikbaar stellen van nieuwe functionaliteiten gaat in zogenoemde ringen dus het komt niet overal te gelijk beschikbaar. Binnen mijn school kunnen we ermee testen! En mijn ervaringen tot nu toe deel ik graag in de volgende video’s.Heb je nog niet de beschikking over de breakout rooms? Dan kun nog steeds wel werken in kleine groepen. Hoe? Lees en kijk rustig verder.

Het werken met breakout rooms (of te wel, uit elkaar gaan in kleine groepen) werkt in Microsoft Teams nog niet heel soepel maar het kan wel! Microsoft heeft aangekondigd dat er een update komt waardoor het hopelijk allemaal makkelijker kan maar tot die tijd zijn er volgens mij vier opties: Binnen een Team maak je aparte kanalen aan. Meer hierover vind je in de volgende video.

Vanuit een bestaand kanaal kan je ook meerdere “meetings” opstarten die kunnen werken als breakout room. Meer over deze optie vind je in de volgende video.

Ook als je gestart bent vanuit een vergaderverzoek via Outlook is het mogelijk om uit elkaar te gaan in kleinen groepen. In deze video laat ik zien hoe je dat doet. Let op! In de video zeg ik dat dit ook mogelijk is met externe deelnemers / gasten, dit blijkt helaas niet zo te zijn.

Het kan overigens wel met externe deelnemers / gasten. Als je wilt weten hoe, kijk dan naar de volgende video.

Hoe je ook wilt gaan werken met breakout rooms, dit zijn de aandachtspunten die ik ondertussen geleerd heb!

  • Je kan als docent / organisator tegelijk in 4 “meetings” deelnemen. In 1 ben je actief en in de andere 3 sta je in de wacht. Hierdoor kan je makkelijk en snel “langs gaan” bij de groepen.
  • Wil je met meer dan 4 breakout rooms werken dan kan je een deelnemer of collega ook organisatie rechten geven en afspreken dat diegene ook 1 of meerdere breakout sessies start. Hieraan kan je uiteraard deelnemen maar als dit de 5e “meeting” is zal je elders moeten ophangen.
  • Als het voor deelnemers de eerste keer is dat ze in breakout rooms gaan werken zorg dan voor een duidelijke instructie vooraf en/of tijdens de centrale meeting. Deel bijvoorbeeld een PowerPoint-slide waarin duidelijk staat waar de deelnemers naar toe gaan en hoe ze terug komen.
  • Zorg er tevens voor dat iedereen weet waar ze terug moeten komen na de breakout sessie.

Tenslotte zou je ook groepschats aan kunnen laten maken door studenten waarbij ze jou ook uitnodigen. Studenten kunnen dan zelf in de groepschat een online meeting starten en jij kan ook hier weer even op bezoek gaan.

Delen